Mini-workshop on recasting ATLAS and CMS new physics searches

Europe/Paris
LPSC Grenoble

LPSC Grenoble

Sabine Kraml (LPSC)
Description

This is an informal meeting of people working on interpretation tools for LHC new physics searches. The main purpose is to compare different approaches and to discuss experiences, problems and solutions for implementing+validating ATLAS and CMS analyses in recast codes. A certain focus will be on questions related to fast detector simulation. 

The workshop dinner will be Wed Sep 10 at 19:30 in the restaurant L'Exception.

Partial funding by the LabEx ENIGMASS is gratefully acknowledged.

IMPORTANT: new access to LPSC by tram and bus.

Participants
  • Benjamin Fuks
  • Béranger Dumont
  • Daniel Schmeier
  • Dipan Sengupta
  • Eric Conte
  • Guillaume Chalons
  • Ian-Woo Kim
  • Jamie Tattersall
  • Karen De Causmaecker
  • Kazuki Sakurai
  • Keith Ulmer
  • Marie-Helene Genest
  • Michele Selvaggi
  • Pavel Demin
  • Sabine Kraml
  • Tommaso Lari
    • 10:00 10:15
      Welcome address, scope of the meeting 15m Grande salle du conseil

      Grande salle du conseil

      LPSC Grenoble

      Speaker: Sabine Kraml (LPSC)
      Slides
    • 10:15 11:00
      Recasting analyses with MadAnalysis 5 45m Grande salle du conseil

      Grande salle du conseil

      LPSC Grenoble

      Speaker: Dipan Sengupta (LPSC Grenoble)
      Slides
    • 11:00 11:45
      The inner workings of Checkmate 45m Grande salle du conseil

      Grande salle du conseil

      LPSC Grenoble

      Speakers: Daniel Schmeier (Univ. Bonn), Jamie Tattersall (Heidelberg)
      Slides
    • 12:00 14:00
      Lunch 2h
    • 14:00 15:00
      Problems/solutions for specific analyses and Delphes tuning: MadAnalysis 5 1h Grande salle du conseil

      Grande salle du conseil

      LPSC Grenoble

      Speakers: Benjamin Fuks Fuks (CERN / IPHC Strasbourg), Guillaume Chalons (LPSC Grenoble)
      Slides
    • 15:00 16:00
      Problems/solutions for specific analyses and Delphes tuning: Checkmate 1h Grande salle du conseil

      Grande salle du conseil

      LPSC Grenoble

      Speakers: Daniel Schmeier (Univ. Bonn), Jamie Tattersall (Heidelberg)
      Slides
    • 16:00 16:30
      coffee & tea 30m
    • 16:30 18:00
      General discussion 1h 30m
    • 10:00 11:30
      The ATOM approach (ATOM and ATOM/Fastlim) 1h 30m Grande salle de conseil

      Grande salle de conseil

      LPSC Grenoble

      Speakers: Ian-Woo Kim (CERN), Kazuki Sakurai (King's College London)
      Slides
    • 12:00 14:00
      Lunch 2h Cantine H2

      Cantine H2

    • 14:00 16:00
      Discussions and working in small teams 2h
    • 16:00 16:30
      coffee & tea 30m
    • 16:30 18:30
      Discussions and working in small teams 2h
    • 10:00 12:00
      Comparison of ATOM/Checkmate/MadAnalysis5 results 2h
    • 12:00 14:00
      Lunch 2h
    • 14:00 16:00
      Discussion session: a common Delphes version 2h
    • 16:00 16:30
      coffe & tea 30m
    • 16:30 18:00
      Working session
    • 19:30 21:30
      Workshop dinner 2h Restaurant L'Exception (4 cours Jean-Jaures, Grenoble)

      Restaurant L'Exception

      4 cours Jean-Jaures, Grenoble

      http://www.restaurant-lexception.com/plan-dacces-16.html

    • 10:00 11:00
      Discussion on common Delphes version, interchangeable I/O 1h
      Slides
    • 11:00 12:00
      Comparison of ATOM/Checkmate/MadAnalysis5 results 1h
    • 12:00 14:00
      Lunch 2h
    • 14:00 17:00
      Working session 3h
    • 17:00 18:00
      progress reports with coffee and tea 1h
    • 11:00 12:30
      Summaries and plans for the near future 1h 30m